Project omschrijving

WERKERVARINGS- EN RENOVATIEPROJECT BEURTSCHIP ZUIVELFABRIEK DOKKUM

Kuipers Waterbouw Dokkum is in samenwerking met de gemeente Achtkarspelen en de gemeente Tytsjerksteradiel begonnen met het renovatie- en werkervaringsproject van het oude beurtschip van de Coöperatieve Zuivelfabriek Dokkum. Eind 2017 is dit oude beurtschip gestald in een loods te Drogeham waar het project wordt uitgevoerd.

De renovatie wordt uitgevoerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt om de instap naar een volwaardige baan kleiner te maken. Voordat er begonnen kan worden met het lassen en snijden aan het beurtschip wordt eerst op het ’droge’ geoefend in de proefopstellingen. Onder leiding van projectleider Bryan Kes worden de studenten opgeleid tot volwaardig MIG/MAG-lasser. Om vervolgens, waar het Kuipers Waterbouw Dokkum vooral om te doen is, toe te treden tot de arbeidsmarkt.

De verwachting is dat eind 2018 het stalen casco af is. Momenteel is Kuipers Waterbouw op zoek naar bedrijven, scholen en overheidsinstellingen om het schip te laten betimmeren in opnieuw een werkervaringsproject. Dat deze projecten een positief effect hebben op de deelnemers blijkt uit een terugkeerpercentage van 50% op de arbeidersmarkt.

Het bijna 13 meter lange schip heeft jarenlang dienstgedaan als melkvervoerder tussen de Coöperatieve Zuivelfabriek Dokkum, gevestigd van 1898 tot 1991 op bedrijventerrein Betterwird, en de melkveehouders in de omstreken. Hoelang het schip precies dienst heeft gedaan is onduidelijk en moeilijk te achterhalen. Wat wel te achterhalen valt is dat het schip gebouwd is in 1922 in opdracht van de zuivelfabriek.

Het project is opgezet na de succesvolle renovatie van beurtschip Dorp Grouw dat nu te bewonderen is in het skûtsjemuseum te Earnewâld. Logischerwijs zal het huidige beurtschip een mooi plekje moeten krijgen in Dokkumer binnenstad, hoe daar invulling aan wordt gegeven wordt nog over nagedacht.

Project Details

Opdrachtgevers
Gemeente Achtkarspelen en
Gemeente Tytsjerksteradiel

DATUM
December, 2017

Foto’s van het project

Wij werken onder andere voor:

Kuipers Waterbouw voert al ruim 20 jaar werkzaamheden uit op de Friese wateren
in opdracht van onderstaande instanties:

Bent u geïnteresseerd in een van onze diensten?

Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

neem contact op